Onze historie

Van 'Roemenië Help' naar 'Emmaus'

Voordat Stichting Emmaus in 1984 werd opgericht, was er in Koudum de heer Castelein die goederen en destijds vooral kleding inzamelde voor “Roemenië Help”. Deze spullen werden op diverse plaatsen opgeslagen en verzonden naar Roemenië. Op een bepaald moment kwam Dhr. Castelein in contact met Dhr. Stallinga van de Stichting Emmaus Leeuwarden-Eestrum. Ook deze Stichting had Roemenië als doelstelling. Samen besloten ze in Koudum ook een Stichting Emmaus op te zetten.

Eerste pand aan de Opslach

 

Omdat de spullen/goederen van Koudum op diverse plekken werden opgeslagen, besloot men om een nieuwe loods te bouwen aan de Opslach 1. Deze loods moest zo goedkoop mogelijk zijn en er werd besloten om een systeemloods van beton te bouwen. Je ziet dit soort loodsen/schuren ook nog veel op boerenerven. Tevens werd er een stichtingsbestuur gevormd.
Met financiële steun van Stichting Emmaus Leeuwarden ging men in Koudum met frisse moed aan de slag. Er werd door vrijwilligers hard en met veel plezier gewerkt. Met een mooi resultaat! Op een goed ogenblik werd de winkel uitgebreid met de aanbouw van een voorstuk. Dit gaf, door meer winkelruimte, een verhoogde omzet voor de goede doelen.
Er vonden in deze periode diverse bestuurswisselingen plaats.

Verhuizing naar de Onderweg


In het jaar 2010 verhuisde de Welkoop aan Onderweg 6 naar de andere kant van de straat, waar een nieuw winkelpand gebouwd was. De oude winkel van de Welkoop kwam hierdoor leeg en stond te koop. Deze winkel werd door het toenmalige bestuur gekocht en ook de inventaris werd overgenomen (vandaar de Welkoop kleuren die je nog af en toe ziet terugkomen in de winkel). Na een grondige schoonmaak verhuisden de spullen van de Opslach naar de Onderweg. Wat was er een ruimte! De schappen waren half gevuld. Er was plek voor diverse aparte sorteerruimtes en ook een ruimte voor de technische dienst en een kantine. De bedoeling was in eerste instantie om het pand aan de Opslach te verkopen. Er werd een koper gevonden, maar deze kreeg zijn vergunningen niet rond. Dus besloot het bestuur om het pand voorlopig te houden voor de opslag van grote spullen, zoals meubels en bedden. De etage werd verhuurd aan een handelaar die boeken verkocht via internet. Deze heeft hier 1 jaar gezeten. Daarna werd de zolder ingericht als bedden toonzaal. Ook Coriente heeft een aantal maanden gebruik gemaakt van het voorste gedeelte van de loods. Nadat Coriente ook vertrok, kwam in het voorste gedeelte een meubelwerkplaats voor kleine reparaties.

Tijdelijk terug naar de Opslach

Op het dak van de winkel aan de Onderweg lagen nog asbest dakplaten. Deze asbest platen moesten van de overheid voor het jaar 2024 verwijderd worden. Dus ontstond in 2019 het idee om deze dakplaten te laten verwijderen en er geïsoleerde dakplaten voor terug te plaatsen. Tevens zou er dan een bovenverdieping gerealiseerd kunnen worden met een trap in de winkel. Op dat moment, mei 2021, is de aannemer druk bezig geweest om de bouwplannen te verwezenlijken.
Gevolg van deze ingreep is, dat alle spullen weer verhuisd moesten worden naar de Opslach. Vanwege de kleinere ruimte is ook een deel van de spullen op diverse plekken opgeslagen. Gelukkig hebben de vele vrijwilligers zich enorm ingezet om hier weer een mooie en knusse winkel te creëren. Wat een werk is er door hen verzet!!!